Ο ΝΑΟΣ

Στο κέντρο του οικισμού των Απολλώνων, υψώνεται ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, αγλάισμα και κόσμημα του χωριού, που γιορτάζει τη χάρη του, στις 14 Σεπτεμβρίου, με τον εσπερινό της παραμονής, την πρωινή Θεία Λειτουργία, και την περιφορά του Σταυρού, ανήμερα, και πλαισιώνεται από λαμπρή θρησκευτική πανήγυρη, έθιμο που διαιωνίζεται στον κύκλο του χρόνου της ζωής. Πρόκειται για οικοδόμημα ορθογωνίου σχήματος, των μέσων του 19ου αιώνα, που καλύπτει επιφάνεια 150, περίπου τ.μ., κτισμένο σε χώρο διαστάσεων 45μ. μήκους και 18μ. πλάτους, κατά τον λεγόμενο «δωδεκανησιακό τύπο», με υστερογοτθικές επιδράσεις, που καλύπτεται με σταυροθόλια.. Ο ναός αυτός, κτίσθηκε στη θέση παλαιότερου ναού των μεσαιωνικών χρόνων, ο οποίος πιθανόν να είχε κτισθεί στα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής (5ου- 6ου αιώνα μ.Χ.), ενώ, ενδέχεται, στην ίδια θέση να προϋπήρχε αρχαίος ναός, ίσως του Απόλλωνος[1]. Στο μέσο περίπου της βόρειας εσωτερικής πλευράς του κυρίως ναού, βρίσκεται ο άμβωνας, ενώ στο ανατολικό της τμήμα βρίσκεται ο επισκοπικός θρόνος, δημιουργήματα της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής. Το δάπεδο του ναού καλύπτεται με χοχλάκια χρώματος μαύρου και φαιού, με γεωμετρικό διάκοσμο, όπως επίσης και το δάπεδο της αυλής του. Το αρχικό του κωδωνοστάσιο, πολυώροφο και κτισμένο με λαξευτούς σιτόχρους πωροπλίνθους, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, κρίθηκε ετοιμόρροπο και στη θέση του κτίσθηκε το 1950, πενταώροφο, πυργοειδές, νεοκλασικού τύπου κωδωνοστάσιο, από οπλισμένο σκυρόδεμα. Στην ανατολική, εσωτερική πλευρά του νάρθηκα, είναι εντοιχισμένη ορθογώνια λευκόχρωμη μαρμάρινη πλάκα, επί της οποίας υπάρχει χαραγμένη μικρογράμματη κτητορική επιγραφή με κείμενο (διατηρείται η ορθογραφία της εποχής):
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι ο αρχιτέκτονας του ναού ήταν ο Κωνσταντίνος Παρασκευάς, από τα Τριάντα (Ιαλυσό) Ρόδου και ότι ο ναός αποπερατώθηκε στις 2 Μαϊου 1858. Είναι προφανές ότι η ανέγερσή του είχε αρχίσει μερικά χρόνια πριν, ίσως το 1850, ενώ δεύτερη κτητορική επιγραφή επί της δυτικής εξωτερικής πλευράς του νάρθηκα, γραμμένη σε πλάκα από λάρτιο λίθο, με κείμενο,
αναφέρεται, προφανώς, στην ανακαίνιση παλαιότερου ναού, κτισμένου στην ίδια θέση με τον μέχρι σήμερα διατηρούμενο.

Mostly visited

Πολλά και πολύτιμα είναι τα ιερά σκεύη, κειμήλια συνδεδεμένα άμεσα με το θρησκευτικό βίο, ιερές παρακαταθήκες που φυλάσσονται στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού, όπως, αργυρά θυμιατήρια και εξαπτέρυγα, αργυρός δίσκος και αρτοφόριο, επάργυρο Άγιο Δισκάριο, Σταυρός λιτανείας, αργυρό Άγιο Ποτήριο και άλλα. Όμως, το καύχημα των κατοίκων του χωριού των Απολλώνων, που φυλάσσεται εδώ και αιώνες, με μοναδική φροντίδα και μόνο τρεις φορές το χρόνο (τα Θεοφάνεια, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού), βγαίνει από την κρύπτη του και εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα, είναι ο παλαιός ξυλόγλυπτος σταυρός αγιασμού, χρυσόδετος με αργυρό κάλυμμα, ο ονομαστός και περιλάλητος, Τίμιος Σταυρός των Απολλώνων, ο Σταυρός της Ορθοδοξίας, αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκείας μας, τόσο στη λατρεία όσο και στην τέχνη, αιώνιο σύμβολο πίστης και ελπίδας. Ο κυρίως Σταυρός, άριστης ποιότητας, χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, είναι ανισοσκελής, με συνολικό ύψος 0,415μ. και λαβή στο κάτω του μέρος. Στην κύρια του όψη υπάρχουν οι παρακάτω ανάγλυφες εικονογραφικές συνθέσεις: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Γέννηση του Χριστού, η Υπαπαντή, η Βάπτιση του Χριστού, η Έγερση του Λαζάρου, η Πεντηκοστή, δύο Ευαγγελιστές και Απόστολοι. Αντίστοιχα στην πίσω όψη: Η Μεταμόρφωση του Χριστού, Βαϊοφόρος, η Σταύρωση του Χριστού, η Ανάσταση του Χριστού, η Ανάληψη του Χριστού, η Κοίμηση της Θεοτόκου, δύο Ευαγγελιστές και Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Πρόκειται για τις συνθέσεις του «Δωδεκαόρτου» με την προσθήκη 4 Ευαγγελιστών, Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, και Αποστόλων.

ο πιο σημαντικό εικονογραφημένο και διακοσμημένο χειρόγραφο του Ναού, είναι ένας παλαιός, χειρόγραφος, περγαμηνός Κώδικας, σχήματος 8ου, ακέφαλος που αποτελείται από 40 οκτάδια, τα οποία φέρουν αρίθμηση με τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, από α’-μ’. Ο κώδικας απαρτιζόταν από (40Χ8)=320 φύλλα, δηλαδή 640 σελίδες. Σήμερα, λείπει το πρώτο του φύλλο κι έτσι οι σελίδες του είναι 638. Ο Κώδικας φέρει στάχωση από παλαιά σανίδα και ύφασμα το οποίο είναι σχεδόν κατεστραμμένο. Το περιεχόμενό του απαρτίζεται από τις ευαγγελικές περικοπές ολοκλήρου του έτους. Η αρχή κάθε Ευαγγελίου φέρει ωραία επίτιτλα, ενώ είναι κεκοσμημένα και ερυθρά τα αρχικά γράμματα του κειμένου. Στο τέλος του Κώδικα βρίσκεται ένα φθαρμένο και ελλιπές φύλλο από χαρτί, από τις παλαιότερες εκδόσεις του, στη μία όψη του οποίου υπάρχουν τρεις ενθυμήσεις. Η αναγραφόμενη στην ενθύμηση γ’ χρονολογία 6984, αντιστοιχεί στο έτος 1476 μ.Χ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενθύμηση, η οποία αναγράφεται στη σελίδα 277 του Κώδικα και η οποία, υπό τύπο διαθήκης, αναφέρεται στην τελευταία θέληση του Ιερομονάχου Νείλου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρταμίτου Ρόδου, ο οποίος έζησε κατά τον 12ο αιώνα μ.Χ. Ο Κώδικας, μέχρι σήμερα, παραμένει ανέκδοτος.

Ζωντανά η θεία λειτουργία

Images of The Fairy Mountains